Кен Кършивал
Кен Кършивал / Gulliver/Getty Images
Тъжен ден за киното – актьорът Кен Кършивал, прочул се с ролята на Клиф Барнс в хитовия сериал "Далас", почина на 83-годишна възраст. И сякаш това не е достатъчно голяма загуба, но си отиде и драматургът, сценарист и театрален и филмов режисьор Марк Медоф.
Агентът на Кършивал, Джеф Фишър, съобщи, че актьорът е починал в неделя в градчето Клинтън в родния си щат Индиана. Причината за кончината му не се споменава. В миналото Кършивал се е борил с алкохолна зависимост. Актьорът е бил и страстен пушач. През 1994 г. е диагностициран с белодробен рак и част от органа му е отстранена, след което започва активно да промотира отказването от цигарите.
Роденият през 1935 г. Кен Кършивал дебютира на Бродуей през 60-те години на миналия век. През годините актьорът изпълнява второстепенни роли в телевизионни сериали и филмови продукции, преди да стане известен с ролята на Клиф Барнс в "Далас". Кършивал и Лари Хагман, прочул се като Джей Ар Юинг, са единствените актьори, които участват във всичките 14 сезона на хитовия сериал, излъчван между 1978 и 1991 г. Хагман почина през 2012 г. в Далас, припомня Франс прес.

Марк Медоф
Марк Медоф Gulliver/Getty Images

Драматургът, сценарист и театрален и филмов режисьор Марк Медоф пък е починал на 79-годишна възраст, предаде Асошиейтед прес. Новината за кончината е съобщена от дъщеря му Джесика Бънчман. По думите й баща й е починал в хоспис в Лас Крусес, заобиколен от семейството си.

Марк Медоф е автор на над 30 постановки и сценарист, режисьор или продуцент на 19 филма. Най-известното му произведение е "Деца, забравени от Бога". Театралната постановка е отличена с награди "Тони" и "Лорънс Оливие". Едноименната екранна адаптация с Марли Матлин и Уилям Хърт е номинирана за "Оскар". За ролята си във филма Матлин печели най-престижното киноотличие.
 
БТА