/ БГНЕС
Кризата в Газа може да се разпространи в целия регион, включително в Персийския залив. Това заяви днес турският външен министър Хакан Фидан по време на посещение в Йордания, предават турските медии.  

Фидан говори на съвместна пресконференция с йорданския си колега Айман Сафади, предава кореспондентът на БТА  Нора Чолакова.

По думите на турския външен министър "заплахата за сигурността всъщност не е за Израел, а за Палестина и страните от региона", информира телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Налице е спешна необходимост за прекратяване на насилието във възможно най-кратък срок. Ислямският свят и международната общност трябва да положат незабавни усилия, за да постигнат мир в региона възможно най-скоро, каза Фидан.

Той отбеляза, че Турция ще продължи инициативите за разрешаване на конфликта между Израел и палестинците.
Фидан подчерта, че единственият вариант за разрешаване на палестинския проблем е създаването на независима държава Палестина в границите от 1967 г. със столица Йерусалим. 

Йорданският външен министър Айман Сафади на свой ред каза, че Израел трябва да позволи на разселените палестинци в Газа да се завърнат по домовете си.

Сафади каза още, че е трябва да се сложи край на войната в Газа и да се предотврати ескалация на насилието в региона.

Газа след войната: Какво бъдеще очаква палестинците

Що се отнася до настоящите приоритети, те са ясни: прекратяване на агресията в Газа, допускане на достатъчно постоянна хуманитарна помощ до всички части на ивицата, завръщане на разселените жители на Газа по техните родни места, посочи Сафади.
Кореспондент на БТА Нора Чолакова