/ БТА
Започна година на глобални избори и часът на демокрацията настъпва и тук в Европа, но точно на границите ни продължават да бушуват две кървави войни и шоковите вълни от тях се усещат далеч отвъд Украйна и Газа, заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в реч депутатите в Европейския парламент.

Фон дер Лайен посочи, че след енергийната и продоволствена криза, предизвикана от Русия, сега световната търговия е нарушена от терора на хусите в Червено море. По думите ѝ светът е навлязъл в ера на конфронтация, фрагментация и страх. Председателката на ЕК заяви, че това изисква съсредоточаване и отговорност от страна на съюза. 

"Най-големият урок, който научихме през последните четири години, е че когато сме единни, Европа е силна", отбеляза Фон дер Лайен.

Тя посочи, че особено през последните месеци са били направени някои значими стъпки, като например споразумението по пакта за миграцията, започването на преговорите за членство с Украйна, както и с Молдова и Босна и Херцеговина, когато те изпълнят необходимите критерии. Тя добави, че ще разчита на парламента да продължи да работи по тези въпроси през оставащите месеци до края на мандата му.

Фон дер Лайен каза още, че следващия месец ЕК ще внесе в парламента и в Европейския съвет своите идеи за това от какви реформи се нуждае ЕС, за да продължи да работи в бъдеще като съюз с повече от 30 страни членки, след като бъде изпълнен поетият ангажимент за приемане на всички страни от Западните Балкани.
Владимир Арангелов, БТА