Урсула фон дер Лайен
Урсула фон дер Лайен / БТА
Присъединяването към ЕС ще бъде най-голямата победа за украинците, заяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в изказване пред Европейския парламент в Страсбург. Тя говори в навечерието на заседанието на Европейския съвет в Брюксел утре и в петък, когато ще бъде обсъдено и разширяването на ЕС.

Фон дер Лайен нарече времето от началото на руското нахлуване в Украйна "две болезнени години". Помним цялата болка, която (руският президент Владимир) Путин причини на невинните украинци, както и на европейците с енергийното изнудване. В тези мрачни дни имаше и светлина в смелостта на украинската съпротива, в радостта на освободените от руската окупация, в съпричастието на целия европейски континент с украинското общество. Европа остана единна, Украйна устоя и заради това, че европейците отвориха сърцата си и домовете си, заради европейската финансова и военна помощ, посочи тя.

Десетки хиляди руски войници губят живота си или биват ранявани всяка седмица. Украйна пое по пътя на присъединяването към ЕС. Путин не само не постигна стратегическите си цели, но понася огромни загуби. Неговата загуба не означава непременно победа за Украйна, обобщи Фон дер Лайен.

По нейните думи Киев полага огромни усилия за изпълнението на изискванията за започване на преговори за присъединяване към ЕС. Страната отчита ясен напредък по поставените цели, отбеляза председателят на ЕК. Фон дер Лайен призова за осигуряване на постоянна финансова помощ от ЕС за Киев. Трябва да дадем на Украйна това, от което има нужда, за да бъде силна днес и още по-силна утре при преговорите за дълготраен и справедлив мир, настоя председателката на Еврокомисията.
Николай Желязков/БТА