/ iStock/Getty Images
От Истанбул днес замина Осмата турска национална антарктическа експедиция, която ще проведе научни изследвания, съобщи Анадолската агенция. Експедицията е под егидата на турското президентство съвместно с Министерството на промишлеността и технологиите и в координация с Института за полярни изследвания към турския национален съвет за научни изследвания-ТЮБИТАК, предава кореспондентът на БТА Нахиде Дениз.

Директорът на Института за полярни изследвания и координатор на експедицията проф. д-р Бурджу Йозсой посочи преди отпътуването, че турският екип се състои от 20  научни работници и трима гимназисти, спечелили в конкурса за полярни изследователски проекти, проведен в рамките на Текнофест. В рамките на конкурса те са проектирали връхни облекла, предназначени за полярни и космически условия. В програмата на еспедицията са включени изпитания на тези облекла.

“Към нашия екип ще се присъединят по един участник от България и от САЩ, а също и двама участници от Испания”, съобщи турският ръководител.
По думите му ако условията са подходящи се предвижда турският екип да пристигне до 2-3 дни на антарктическата база на остров Кинг Джордж.

Работата на експедицията ще продължи около 30-35 дни. В програмата са  включени общо 22 проекта, свързани с изследвания на ефектите от топенето на ледовете, на замърсявания с микропластмаса, на ефектите на атмосферните промени в екстремни условия, геологически изследвания и др., както и изпитания на съвременни технологични разработки на турската страна.

“Данните, които събираме в Антарктида, пренасяме в Турция и ги оценяваме в лабораторни условия. След това с научните публикации даваме нашия принос в света на науката“, допълни проф. Йозсай.

От 2017 година насам Турция редовно изпраща експедиции в Антарктида за научни изследвания, в които се включват и чуждестранни учени, между които и от България.

Досега общо 116 турски учени са участвали в експедициите на Антарктида. Събраните данни са били включени в общо 252 научни разработки.
Спец. за БТА от Нахиде Дениз