Научноизследователският кораб "Св. св. Кирил и Методий" се натъкна на останки от самолет в района на залива Фолс бей и нос Бърнард пойнт на остров Ливингстън. Това е станало по време на по време на осигуряване на научен проект по набиране на геоложки проби.
 

Антарктида самолет
БТА


Дойчин Боянов, Калин Найденов, Кирил Досков и Марчо Паунов били на брега, когато се натъкват на метални и композитни фрагменти и отломки от летателен апарат и веднага докладват на екипажа на кораба.
 

Антарктида самолет
БТА


Българските полярници правят проучване и смятат, че останките са от военен самолет. Веднага правят справка за самолетни инциденти в района и установат, че чилийските ВВС губят транспортен самолет С-130 "Херкулес" през 2019 година в района на пролива Дрейк при полет от Пунта Аренас към о. Кинг Джордж.
 

Антарктида самолет
БТА


Командването на кораба се свързва с представител на Антарктическото въздушно командване на чилийските ВВС, който е поискал при възможност останките да бъдат предадени във военната им полярна база Фрей, намираща се на о. Кинг Джордж.

Очаква се научноизследователски кораб  "Св. св. Кирил и Методий" да бъде в района в края на януари или началото на март, когато ще предаде на Чили намерените отломки с точните координати на позициите на откриването им.