Турция и Таджикистан в списъка на страните, нарушаващи религиозните свободи
Турция и Таджикистан в списъка на страните, нарушаващи религиозните свободи / снимка: Reuters, архив

Комисия към правителството на САЩ включи Турция и Таджикистан в списъка на страните, в които системно се нарушават правата на религиозните общности, предаде Асошиейтед прес.

В доклад на Комисията по международни религиозни свободи, който ще бъде официално представен, се посочва, че в Турция "се прилагат системни и крайни ограничения" върху религиозните свободи. Заедно с Таджикистан Турция бе включена в списък с 16 държави, в които състоянието на религиозните свободи "предизвиква особена загриженост".

Сред проблемите, заради които Турция е включена в доклада, се посочва регулаторната рамка за дейността на немюсюлманските общности, които са обект на ограничения по отношение образованието и обучението на духовенството и собствеността върху религиозните им обекти.

Посланикът на Турция във Вашингтон Мамик Тан заявил пред АП, че "включването на Турция в страните, предизвикващи особена загриженост, е колкото неочаквано, толкова и несправедливо".

Комисията по международни религиозни свободи бе създадена от през 1988 г. с цел изготвяне на доклади за нуждите на Белия дом, Държавния департамент и Конгреса на САЩ, предава БТА. В списъка на 16-те страни, в които според доклада съществуват сериозни проблеми с религиозните свободи, влизат още Мианмар, Северна Кория, Египет, Еритреа, Иран, Ирак, Нигерия, Пакистан, Китай, Саудитска Арабия, Судан, Туркменистан, Узбекистан и Виетнам.

Държавният департамент на САЩ обикновено съкращава този списък и включва в годишния си доклад за религиозните свободи по света по-малък брой държави, които предизвикват "особена загриженост". Според АП докладът на Комисията, що се отнася до Турция, не съвпада с оценката на Държавния департамент. Миналата година държавният секретар Хилари Клинтън похвали Турция, че "предприема сериозни мерки за подобряване на климата на религиозна толерантност".

В доклада на Комисията по международни религиозни свободи е включен и списък на девет страни, които изискват "внимателно наблюдение" през 2012 г. заради нарушения, извършени или толерирани от правителствата. Това са Афганистан, Беларус, Куба, Индия, Индонезия, Лаос, Русия, Сомалия, Судан и Венецуела.