Турският външен министър Мевлют Чавушоглу
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу / БГНЕС
Турция осъди наложените от Съединените щати санкции на нейни министри заради случая със задържания от турските власти американски пастор, обвинен във връзки с терористични организации. Тя призова САЩ да отменят "това погрешно решение", като в противен случай заплаши с ответни мерки, предадоха световните агенции.

"Вън от съмнение е, че това решение, което е равнозначно на непочтителна намеса в нашата съдебна система, е срещу духа на отношенията ни със Съединените щати и ще нанесе тежък удар на конструктивните усилия за решаване на проблемите между двете страни", каза турското министерство на външните работи в изявление, цитирано от ДПА.
 
То призова САЩ да "отменят това погрешно решение", като предупреди, че "агресивното (им) поведение няма да послужи на никаква цел и ще бъде посрещнато с ответни мерки без каквото и да било забавяне".

САЩ налагат санкции на министрите на правосъдието и вътрешните работи на Турция

"Опитът на Съединените щати да наложат санкции на двама наши министри няма да остане без отговор", подчерта турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от ДПА.

Той написа в Twitter, че САЩ и Турция "не могат да решат проблемите (помежду си), докато американската администрация не осъзнае, че няма как да постигне незаконните си искания с подобен метод".

Ердоган съветва САЩ да преосмислят поведението, за да не изгубят силен партньор

Вчера Съединените щати наложиха санкции заради случая с пастор Андрю Брънсън на турските министри на правосъдието Абдулхамит Гюл и на вътрешните работи Сюлейман Сойлу. Според говорителката на Белия дом Сара Сандърс Гюл и Сойлу са изиграли водеща роля за задържането през 2016 г. на Брънсън, който миналата седмица бе поставен под домашен арест.

Турският правосъден министър написа в Twitter, че няма имущество или пари извън страната, предаде ТАСС.
БТА