/ ThinkStock/Getty Images
САЩ обявиха въвеждането на санкции срещу министрите на правосъдието и на вътрешните работи на Турция, предадоха световните агенции. Санкциите срещу правосъдния министър Абдулхамит Гюл и срещу вътрешния министър Сюлейман Сойлу се въвеждат заради случая с американския пастор Андрю Брънсън, който е обвиняван в Турция във връзки с терористични организации.
 
"Смятаме, че той е бил жертва на несправедливо и неоправдано отношение от страна на турското правителство", заяви говорителят на Белия дом Сара Сандърс.
 
Брънсън е обвинен от турските власти в терористични дейности и шпионаж и след като прекара година и половина в предварителния арест, той бе поставен миналата сряда под домашен арест.

Ердоган съветва САЩ да преосмислят поведението, за да не изгубят силен партньор
 
Вашингтон обвинява санкционираните турски представители, че са изиграли водеща роля в ареста на пастора. Санкциите се изразяват с конфискация на авоари и имущество на двамата турски представители, отбелязва Франс прес.
 
Паралелно с обявяването на санкциите американският държавен секретар Майк Помпейо, който е на път за Азия, каза, че ще се срещне с турския си колега по време на заседание в Сингапур тази седмица, предаде Франс прес. Помпейо е разговарял по-рано днес с турския дипломат номер едно Мевлют Чавушоглу по телефона, поясни говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт.

Турски богослов твърди: Фетхуллах Гюлен е починал
 
Американският министър на финансите Стивън Мнучин пък каза, че "задържането на пастор Брънсън и неговото преследване от турските власти са просто неприемливи".
 
Случаят се очаква още повече да обтегне отношенията между САЩ и Турция, които и без това са трудни, по-специално заради сирийския конфликт, но също и заради присъствието в САЩ на турския проповедник Гюлен, когото турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвинява, че стои зад опита за преврат през лятото на 2016 г. и за чието екстрадиране настоява.
БТА