/ istock
Турската Национална разузнавателна служба (МИТ) е поразила 157 обекта, включително убежища, складове за оръжия и боеприпаси в операции срещу Кюрдската работническа партия (ПКК), определяна от Турция, САЩ и Европейския съюз като терористична организация, и кюрдската милиция „Сили за защита на народа“ (СЗН), съобщи източник на турските служби за сигурност, цитиран от „Хюриет дейли нюз“.

Операциите идват след нападението на ПКК, насочено към сгради на турската национална авиокосмическа компания „ТУСАШ“ в Анкара. При атаката бяха убити петима души, а 22 бяха ранени.

Операциите са осъществени между 23 и 26 октомври и са били насочени срещу 157 обекта на ПКК и СЗН в Северна Сирия и Ирак, посочва източникът, като допълва, че всички сгради, складове за оръжия и боеприпаси на терористичната група са унищожени.

Източниците разкриват, че МИТ е използвала местно произведено отбранително оборудване по време на операциите, включително произведените в „ТУСАШ“ дронове „АНКА“ (ANKA), които са изиграли ключова роля в ударите.

ПКК води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г. и се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ. Над 4 хиляди души са загинали в конфликта, включително жени, деца и възрастни, отбеляза „Хюриет дейли нюз“.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Симона - Алекс Михалева/БТА