/ iStock/Getty Images
Един турски военнослужещ е загинал при ракетно нападение в зоната на турската военна операция "Маслинова клонка" в Северна Сирия, предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер, като се позовава на съобщение на турското министерство на отбраната. В съобщението се посочва, че след нападението цели на кюрдските бойци са били подложени на обстрел, като според първоначални данни са били неутрализирани 24 терористи, както Анкара определя членовете на сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа (СЗН).

От 2016 г. Турция проведе три операции в Северна Сирия, за да прочисти района покрай турската граница от терористи от "Ислямска държава" и от бойци на СЗН - "Ефратски щит" (2016 г.), "Маслинова клонка" (2018 г.) и "Извор на мира" (2019 г.).

Турция разглежда Силите за защита на народа (СЗН) и действащата в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК) като разклонения на една и съща терористична организация.

Кюрдската работническа партия (ПКК), която води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г., се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ.
БТА