/ БГНЕС
Германия подкрепя Турция в борбата й срещу тероризма и приема кюрдските сепаратисти от ПКК като терористична организация, която е забранена от Берлин, заяви канцлерът Ангела Меркел след срещата си с премиера Бинали Йълдъръм.

В рамките на час двамата обсъдиха заплахата и последствията от тероризма, и въпреки предупреждението на президента Реджеп Ердоган за недопустимата употреба на „ислямски тероризъм“, тя отново използва въпросното понятие по време на съвместната пресконференция.

„Акцентирахме върху заплахата от тероризма и особено на ислямския тероризъм. Казах и на президента, няма място за скептицизъм срещу мюсюлманите, те унищожиха човешкия живот, стремят се за премахване на демокрацията. Но ние сме заедно в тази борба така, както бяхме заедно и с пешмергите в Ирак. Подкрепяме Турция, известно ни е какви тежести понася. Приемаме кюрдските сепаратисти от ПКК като терористична организация, в Германия те и свързаните с тях клонове се наблюдават под лупа, ПКК е забранена от Берлин, продължават и контактите ни с нашия министър на вътрешните работи по този проблем. Екипите на разузнаването са в постоянна връзка с вътрешното министерство. А при всеки извършен от ПКК терористичен атентат турската общност преживява трусове“, посочи Меркел.
 

БГНЕС


Тя уточни, че след опита за преврат от миналия юли икономиките са понесли известни щети, но германските инвеститори желаят по-голяма юридическа сигурност, за което е необходимо по-тясно сътрудничество между двете страни и то е договорено на срещата с Йълдъръм. Канцлерката се ангажира да обсъди с полицейските ръководители в Германия проблемите, причинени от организацията на проповедника Фетхуллах Гюлен, но след като Турция предостави доказателства.

Според домакина Йълдъръм Турция се нуждае от по-силна подкрепа в борбата си срещу гюленистите от страна на Германия, тъй като клоновете на организацията ФЕТО в Европа спокойно функционират и могат да продължат дейността си.

„Турция е правова държава и не прави нищо под диктовката на отмъщението, а само под тази на закона. Всичко обаче провокира сериозни тревоги за страната и съм повече от убеден, че скоро тези хора ще се окажат заплаха за цяла Европа. Поради това борбата с тероризма и партньорството в нея трябва да бъде жизнен приоритет. Приносът на Германия в операциите в Сирия и Ирак срещу ДАЕШ е особено важен, ние високо оценяваме това и сме благодарни. Общата ни цел е тероризмът да бъде ликвидиран, а отношенията ни във всички сектори да се развиват“, заяви Бинали Йълдъръм.
 

БГНЕС


Отношенията на Анкара с Гърция и Кипър са важна тема за целия ЕС, както и ситуацията в Ирак, и ще търсим изход с взаимна подкрепа, дори да имаме различни позиции, отбеляза Меркел и изрази горещата си благодарност за примирието в Сирия след кървавите събития в Алепо, като подчерта необходимостта от бърз и постоянен обмен на информация при подобни трудни ситуации.
В отговор на въпрос за неизпълнения европейски ангажимент за безвизовия режим за турските граждани като условие по сделката за бежанците, Меркел изтъкна, че са постигнати много от набелязаните цели, но и много стъпки тепърва предстоят.

„Една от тях е промяната на закона за борбата с тероризма, по този въпрос има интензивни срещи и дискусии. С премиера тук се разбрахме, че е наложително те да продължат и клаузите от споразумението да се прилагат, работим активно в тази посока“, каза Ангела Меркел. Според нея тепърва ще се изяснява ролята на САЩ в борбата срещу тероризма, след като съвсем неотдавна новият президент пое властта. Тя изрази надежда, че партньорството в международната коалиция ще продължи, защото врагът е общ.
 

БГНЕС

БГНЕС