/ БТА
Дванадесет пътници в самолет на "Катар Еъруейз" пострадаха след силна турбуленция по време на полет от столицата на Катар Доха за Дъблин, Ирландия, предаде Ройтерс, като се позова на изявление от днес от летището в ирландската столица. Кацането е било безаварийно и по график, допълни агенцията.

Експерти със съвети какво да правим при силна турбуленция

Самолетът "Боинг 787 Дриймлайнър" с полет Кю Ар 017 на Катарските авиолинии се е приземил малко преди 1 ч. след полунощ ирландско време (3:00 ч. тази сутрин бълг. вр.), уточниха от летищната управа.

"Екипи на спешна помощ чакаха самолета на пистата при кацането, като имаше и хора от летищната полиция и протипожарната служба, тъй като получихме сигнал за травми на шестима от пътниците и на шестима от екипажа вследствие на силна турбуленция в турското въздушно пространство", се казва в изявлението на летището на Дъблин.

Преди пет дни самолет на "Сингапур Еърлайнс", пътуващ от Лондон за Сингапур, бе принуден да кацне аварийно в столицата на Тайланд - Банкок, заради силна турбуленция, като 73-годишен британец почина, а двадесет души бяха приети с травми в спешно отделение. 

Според изследване от 2021 г. на Националния съвет на САЩ по безопасност на транспорта турбуленцията е най-често срещаната причина за самолетни инциденти, отбелязва Ройтерс. Докладът сочи, че между 2009 и 2017 г. турбуленция е причинила над една трета от проблемите по време на полети, като при повечето от тях е има поне един или двама души на борда с травми, но не и щети по машините.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Иво Тасев/БТА