Един човек загина, а повече от 70 бяха ранени при силна турбуленция на полет на сингапурските авиолинии от Лондон до Сингапур. Инцидентът е станал на височина над 11 хиляди метра. Машината се е снижила и е поискала разрешение за аварийно кацане в Банкок.

Жертвата е 73-годишен британец, който е получил сърдечен арест. Състоянието на седем души е критично. Други 18 пасажери са били хоспитализирани, а още 12 са получили първа помощ на място.

"Поради затоплянето на земното кълбо има повече турбуленции. Ако се спазват процедурите да се лети с колан, не би следвало да има проблем. Непредвидима е турбуленция на височина 10-12 км. При нея има въздушни течения около планините", каза в ефира на "Здравей, България" Тодор Иванджиков, председател на Асоциацията на българската авиационна индустрия.

Загинал и десетки ранени заради турбуленция в самолет (СНИМКИ/ВИДЕО)

Той съветва пътниците да бъдат със закопчани колани по време на целия полет. "Има радари, които показват турбуленцията. Но при голяма височина, тя не може да бъде предвидена", обясни Иванджиков."В конкретния случай с инцидента с полета на сингапурските авиолинии става въпрос за струйно течение. Това е турбуленция при ясно небе. Има два вида турбуленции. Едната се случва при гръмотевични облаци и е лесно разпознаваема. Но тази при ясно небе се открива много трудно и заварва екипажите и пътниците неподготвени", обясни в "Твоят ден" по NOVA News авиационният журналист Димитър Ставрев. 


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня