/ Германия полиция
Германската полиция заяви, че е разкрила ново измерение на осуетената биологическа атака, готвена от задържания миналата седмица в Кьолн тунизиец, предаде ДПА.

Полицията съобщи, че тунизиецът е осъществявал приготовления за извършването на атентат с биологическа бомба. Подобна атака щеше да е прецедент за Германия, посочва ръководителят на германската федерална криминална полиция Холгер Мюнх.

Арестуван в Германия тунизиец искал да създаде биологично оръжие

Заподозреният, идентифициран само като Сиеф Аллах Х., бе арестуван в Кьолн преди седмица, след като в апартамента му бе открит рицин - едно от най-силно отровните вещества в природата. Мъжът е разполагал с достатъчно материал, за да произведе между 250 и 1000 дози рицин, в зависимост от начина на обработване.

Миналата седмица прокуратурата съобщи, че първоначалното разследване не е показало признаци на конкретен план за терористично нападение. Мюнх обаче заяви, че 29-годишният тунизиец е започнал да приготвя рицин, а освен това в жилището му са били намерени компоненти на взривно устройство.

Десетки жени и деца могат да извършат терористични атаки в Германия, смятат властите

Атаки на ислямисти с рицин са възможни по всяко време в Германия, предаде Ройтерс, позовавайки се на източник от германското вътрешно разузнаване.

Източникът заяви, че екстремистите от "Ислямска държава" (ИД) са правили опити с рицин в миналото и са произвеждали такъв. ИД предоставя в своите наръчници подробни указания как се произвежда отровното вещество и поощрява неговата употреба.
 
БТА