/ Guliver/Getty Images
Службите за сигурност в Европейския съюз са поставени в състояние на максимална тревога заради опасността от атентати на ислямисти, които напускат Сирия и Ирак, съобщи в. "Република".
 
Според разузнавателни източници екстремистите ще използват Балканския път, за да се доберат до страните от Западна Европа, където ще извършат терористичните си атаки. Изданието твърди, че мерките за сигурност са особено засилени в Италия, където на 25 март ще се съберат правителствените и държавни лидери от ЕС в Рим, за да отбележат 60-ия юбилей от създаването на Евросъюза.
 
ИД разработва нови тактики за атентати на Запад, твърди Европол

Терористите, които се взривиха преди година в Брюксел, са оставили скрит арсенал, достатъчен за нов атентат, съобщи Ройтерс. Информацията е била извлечена от паметта на компютър, захвърлен от атентаторите непосредствено преди ударите по летището и в метрото на белгийската столица през март 2016 г. Според следователи в гаражна клетка са били скрити четири автомата, две гранати, два взривателя и радиостанции, допълва "24 часа".
 
Запис на разговор между терористите и техен наставник в Сирия показва, че арсеналът е на разположение, ако се появят нови желаещи да станат шахиди. Непосредствено след атентатите в Брюксел полицията предприе претърсвания на стотици гаражи в града, но така и не откри въпросния арсенал.
 
Джихадистите са в пълен подем в Германия

Същевременно секретен доклад с антитерористични мерки разкрива, че полицията в брюкселския квартал "Моленбек" е разкрила 51 организации, свързани с тероризъм, съобщи "Политико". Полицията е проверила повече от 8600 жилища и 22 668 живеещи в квартала, за да подобрят сигурността.
 
"Ислямска държава" подготвя атентати в редица европейски страни

Властите са изготвили списък от 72 лица, които са следени заради връзки с тероризъм. От тях 26 в момента са в Сирия, а 46 в Белгия. От живеещите в Белгия 20 са в затвора, а 26 са следени отблизо.
 
Според информацията никой не е напускал Белгия през последните 12 месеца, за да се присъедини към терористите от "Ислямска държава" в Сирия.
 
Париж и Берлин искат европейски център за борба с радикализацията

Мъжът, който в събота нападна военен патрул на парижкото летище "Орли", е бил под въздействието на алкохол и наркотици, съобщи Ройтерс. Токсикологичните анализи показаха 0,93 промила алкохол в кръвта му и наличие на канабис и кокаин. Бащата на Зиед бен Белгасем заяви, че синът му не е бил терорист и обичал да пие.
 
Турската полиция арестува трима души, заподозрени за връзки с атентатора на берлинския коледен базар Анис Амри, предаде Си Ен Ен Тюрк. Тримата са задържани на летище "Ататюрк" в Истанбул.