Германският вътрешен министър Томас де Мезиер
Германският вътрешен министър Томас де Мезиер / Guliver/Getty Images
Париж и Берлин ще предложат създаването на европейски център за борба с радикализацията, съобщиха на съвместна пресконференция в Париж френският вътрешен министър Бруно льо Ру и германският му колега Томас де Мезиер, цитирани от АФП.

"Решихме да предложим на европейските институции конкретна работа по борба с радикализацията и предотвратяването й. Ще поемем заедно инициативата да предложим създаването на европейски център за обмяна на практики по този въпрос, който засяга цяла Европа", обяви Льо Ру.

ИД разработва нови тактики за атентати на Запад, твърди Европол

"Вече направихме много в областта на наказателната отговорност, но тя никога няма да може да бъде единственият отговор в областта на борбата с тероризма", добави Де Мезиер. От 2015 г. Европа е изправена срещу безпрецедентна вълна от джихадистки атентати, припомня АФП.  

Атентатори самоубийци планирали да нападнат германски мол?

"Центърът, който искаме да създадем, няма за цел да замени националните модели, а да обедини различни дейности в областта, например като оценява дейностите на Ислямска държава, като развива нашата версия, за да достигнем до младежите, изкушени от радикализация", обясни германският вътрешен министър. "В центъра ще има хора с практически опит в контратероризма, учени, може би и хора, отказали се да бъдат терористи, които са променили позициите си. Ще видим", добави той.

Джихадистите са в пълен подем в Германия

В края на февруари доклад на две сенаторки подложи на остра критика взетите във Франция мерки за дерадикализация, определяйки прилаганата политика като провал, припомня АФП.

 
БТА