Общо 15 души получиха помилване от президента Тръмп, сред тях и наемниците на частна фирма с договор с Пентагона
Общо 15 души получиха помилване от президента Тръмп, сред тях и наемниците на частна фирма с договор с Пентагона / Gulliver/Getty Images
ООН остро разкритикува решението на президента Доналд Тръмп да помилва четирима бивши служители на частната фирма Blackwater, затворени за убийството на 14 иракски цивилни.

Никлъс Слатън, Пол Слау, Евън Либърти и Дъстин Хърд откриха огън на площад “Нисур” в Багдад през 2007 г., докато охраняваха американски дипломатически конвой.

Службата на ООН за правата на човека предупреди, че помилванията ще послужат за насърчаване на други да извършват подобни престъпления. Бащата на деветгодишно момче, което загина тогава, заяви, че г-н Тръмп "отново ми разби живота", съобщава Би Би Си.

Какво се случи на площад “Нисур“?

Слатън, Слау, Либърти и Хърд са сред 19-те частни наемници на охраната на Blackwater, назначени да охраняват конвой от четири тежко бронирани машини, превозващи американски персонал на 16 септември 2007 г.

Според американското министерство на правосъдието, около обяд същия ден няколко от тях са открили огън в и около площад “Нисур“, оживено кръгово кръстовище, което е в непосредствена близост до силно укрепената Зелена зона.

Когато спира стрелбата, най-малко 14 иракски цивилни бяха мъртви - 10 мъже, две жени и две момчета, на девет и 11 години. Иракските власти обявиха, че убитите са 17, а не 14.

През 2014 г. американски федерален съд призна Слатън за виновен за убийство, докато Слау, Либърти и Хърд бяха осъдени за непредумишлено убийство, опит за непредумишлено убийство и други обвинения. Слатън беше осъден на доживотен затвор, а на останалите трима бяха дадени 30-годишни срокове.

Апелативният съд на САЩ обаче отмени присъдата на Слатън и разпореди останалите трима да бъдат съдени наново за ролята им в престъплението.

През 2018 г. При нов опит да бъде осъден Слатън, процесът бе отменен, след като съдебните заседатели не успяха да се разберат за присъда. Новоо разглеждане започна по-късно същата година и Слатън беше признат за виновен в извършването на убийство от първа степен. Той беше осъден на доживотен затвор без замяна през 2019 г.

Впоследствие на Слау, Либърти и Хърд присъдите бяха намалени съответно на 15, 14 и 12 години.

Превод и редакция: DarikNews