Тръмп номинира за държавен секретар удостоения с орден от Путин Рекс Тилърсън?
Тръмп номинира за държавен секретар удостоения с орден от Путин Рекс Тилърсън? / БГНЕС, архив

Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп ще номинира изпълнителния директор на корпорацията "Ексън Мобил" Рекс Тилърсън за държавен секретар, съобщиха телевизиите Фокс и Ен Би Си нюз, цитирани от Ройтерс. Очаква се Тръмп да обяви номинацията за държавен секретар във вторник сутринта.

Тръмп планира да номинира трети бивш генерал на ключов пост в екипа си

Кандидатурата на Тилърсън вероятно ще се сблъска с трудности в процеса на утвърждаване в Сената заради близките му връзки с Русия, за които ще му бъдат задавани въпроси отбелязва Ройтерс.

Тръмп номинира неврохирург за министър на жилищното строителство

Тилърсън се е срещал няколко пъти с президента Владимир Путин, който през 2013 г. го удостои с руски държавен Орден за дружба за приноса му за укрепване на сътрудничеството в енергийния сектор.

На кого се е спрял Тръмп за министър на отбраната?

Сенаторът републиканец Джон Маккейн заяви пред Ройтерс: "Имам тревоги, защото той е много добре известен с близките си отношения с Владимир Путин".

Тръмп номинира за държавен секретар удостоения с орден от Путин Рекс Тилърсън
netinfo

Тилърсън и Путин присъстват на подписване на споразумение между Роснефт и "Ексън Мобил" през лятото на 2012 година

Си Ен Ен съобщи, че Тръмп се е обадил на Мит Ромни, за да му каже, че няма да го номинира. Ромни изглежда е отпаднал от списъка на кандидати за държавен секретар, обмислян от Тръмп, предаде Асошиейтед прес. За мен е чест, че кандидатурата ми за член на правителството на Тръмп бе обмисляна, написа Ромни в Туитър.

Ще доближат ли Путин и Тръмп интересите на САЩ и Русия?

"Разговорите ми с избрания за президент Тръмп бяха приятни и много смислени. Имам много големи надежди, че новото правителство ще поведе страната към по-голяма сила, просперитет и мир", добавя Ромни.

Източник: БТА