На кого се е спрял Тръмп за министър на отбраната?
На кого се е спрял Тръмп за министър на отбраната? / БГНЕС, архив

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп потвърди информацията на в. "Вашингтон пост", че ще номинира о.р. генерал Джеймс Матис за министър на отбраната, предаде АФП.

"Ще номинираме "Бясното куче" Матис за министър на отбраната", каза Тръмп на митинг в Синсинати, щата Охайо, използвайки прякора на бившия командващ военни части в Афганистан и Ирак. "Обаче няма да съобщим това преди понеделник, така че не казвайте на никого", добави Тръмп.

Тръмп се колебае между четирима души за държавен секретар на САЩ

Според в. "Вашингтон пост" номинацията на 66-годишния Матис за шеф на Пентагона вероятно ще бъде официално обявена в началото на следващата седмица.

За да бъде утвърден Матис на тази длъжност от Сената, ще трябва да получи специално разрешение от Конгреса заради закон, който забранява за министър на отбраната да се избира лице, което е служило във въоръжените сили през последните седем години.
Матис се е уволнил от активна военна служба през 2013 г.

Тръмп обяви първите важни назначения, след като встъпи в длъжност

Предишният подобен случай е бил с генерал Джордж Маршал през 1950 г. при управлението на Хари Труман.

На кого се е спрял Тръмп за министър на отбраната
netinfo

Джеймс Матис е бил командир на батальон в Първата война в Залива, командвал е военни части в Афганистан, а в периода 2002-2004 г., в разгара на операцията в Ирак, е бил командващ Първа мотострелкова дивизия на Морската пехота.

През 2010 г. е назначен от президента Обама за командващ Централното командване на САЩ, което отговаря за операциите в Близкия Изток, Северна Африка и Централна Азия.

Тръмп избра Майк Пампейо за директор на ЦРУ

Впоследствие генерал Матис започва да критикува все по-остро стратегията на Обама в Ирак и Афганистан и във войната срещу тероризма. Той е и гласовит противник на постигнатото с Иран ядрено споразумение.

Източник: БТА