/ Gulliver/Getty Images
Това призна в Сената правосъдният министър на САЩ
Министърът на правосъдието на САЩ Уилям Бар изрази мнение, че федералните правораздавателни органи може да са шпионирали кампанията на президента Доналд Тръмп по време на изборите през 2016 г., предаде ДПА.

Говорейки на слушания в сенатска комисия относно бюджета на своето министерство, Бар каза, че все още проучва този въпрос и не е решил дали да започне разследване на действията на ФБР по случая.

"Вероятно става дума за някакъв разнобой сред група лидери там, по високите етажи", предположи Бар, но добави: "Мисля, че е имало шпиониране" (на бъдещия президент). Същевременно министърът похвали сегашния шеф на ФБР Кристофър Рей, който пое поста след като Тръмп стана президент и уволни неговия предшественик Джеймс Коми.

Gulliver/Getty Images

По-нататък в хода на заседанието министърът сякаш даде на заден ход от първоначалните си твърдения. "Не казвам, че е имало нерегламентирано следене (на Тръмп). Казвам, че това е притеснително и аз сега проучвам въпроса", посочи той.

Доналд Тръмп не е чел доклада на Мълър от разследването за руска намеса

По време на слушанията Бар бе засипан от въпроси за доклада на специалния прокурор Робърт Мълър за предполагаемата руска намеса в изборите в САЩ.

Министърът съобщи, че пълният текст на доклада ще бъде публикуван след една седмица, но потвърди, че ще "редактира" някои части от него, отнасящи се до юридическите правила, защитата на разузнавателна информация и личните данни на трети лица. Той добави, че не съгласува редакционните си поправки с Белия дом.

Gulliver/Getty Images

В резюмето на доклада, оповестено миналия месец, Бар отбеляза, че е снето подозрението от Тръмп в сговор с Русия и че Мълър оставя открит въпроса дали е имало опити на Тръмп да пречи на правосъдието.
БТА