/ БГНЕС
В края на миналия месец аржентинските власти са задържали в Буенос Айрес и предградията му трима чужденци от Сирия и Ливан, заподозрени, че "планират терористичен акт в страната", предаде Франс прес.

Заподозрените, един от които има венецуелски и колумбийски паспорт, са били задържани на 30 декември. В същото време властите са проследили пратка от Йемен, съобщи днес в Екс министерството на вътрешната сигурност, обявявайки, че е била "неутрализирана потенциална терористична клетка".

Заподозрените са били изправени пред съда днес, съобщи официалната агенция "Телам", позовавайки се на съдебни източници. Министърката на сигурността Патрисия Булрич заяви пред медиите, че се извършва проверка на "истинската самоличност" на заподозрените, тъй като "някои от тях са притежавали паспорти, различни от тези, използвани за влизане в Аржентина".

Единият от заподозрените е арестуван в Буенос Айрес, другият - в предградието Авеланеда, а третият - на летището. Срещу нито един от тях "не е имало издадена международна заповед за арест", добави тя. "Ще видим дали става дума за клетка, която е дошла в Аржентина, или е имала някакъв друг мотив", подчерта министърката.

Арестите са извършени въз основа на информация от различни източници, предоставена от САЩ, Израел и Колумбия, отбеляза Булрич, като подчерта, че през последните дни Буенос Айрес обръща особено внимание на риска за сигурността, тъй като до 4 януари е домакин на Панамериканската еврейска олимпиада, която се провежда на всеки четири години. Миналата седмица президентът Хавиер Милей, който не крие, че е близък до еврейската общност, откри събитието.

Сегашният контекст на война в Близкия изток също е накарал аржентинските власти да обърнат "специално внимание" на риска от тероризъм, добави министърката.

Хавиер Милей, ултралибералният президент, встъпил в длъжност преди по-малко от месец, редовно заявява, че естествените му съюзници са САЩ и Израел. В Аржентина живее най-голямата еврейска общност в Латинска Америка и страната е била обект на две големи нападения, насочени срещу тази общност, през 1992 г. и 1994 г. При второто от тях, насочено срещу Аржентинската израелска взаимоспомагателна асоциация, загинаха 85 души и бяха ранени 300, което го превърна в най-тежкото в историята на страната.

"Преди арестите на 30 декември едно от нещата, които ни притесняваха, беше, че хотелът (в който щяха да отседнат тримата заподозрени) се намира на две пресечки от израелското посолство", отбеляза министърката.

Освен това се смята, че тримата са получили "35-килограмова" пратка от Йемен, но Булрич не даде никакви подробности за нея.
Асен Георгиев/БТА