Обилни снеговалежи, опасно ниски температури и заледяване в част от Европа доведе до транспортен хаос, отмяна на стотици полети, блокирани пътища и магистрали, много държави предупредиха със съобщения хората по възможност да си останат вкъщи. 

Летището на норвежката столица Осло временно спря да работи заради обилен снеговалеж, който намалява видимостта за пилотите, предаде Асошиейтед прес. Говорител на летището заяви, че става дума за "много необичайна" ситуация, при която има комбинация между обилен снеговалеж и силен вятър, и че по принцип "изключително рядко" се налага летището да спре работа.

Силни снеговалежи създадоха транспортни проблеми на много места в Скандинавия. Автомобили бяха блокирани на пътища и магистрали, стигна се до забавяне в графика на обществения транспорт, отменени бяха курсовете на някои фериботи, някои мостове бяха затворени.

снежно време в Европа
БТА

На няколко места в Дания полицията призова хората да си стоят у дома. В Южна Швеция също имаше обилни снеговалежи.

Снеговалежи и ледени дъждове засегнаха много места в Северна и Централна Европа.

Франкфуртското летище
отмени всички излитания още днес на обяд, тъй като не могат да бъдат извършени безопасно антиоблединителни процедури заради продължаващия леден дъжд. Това заяви говорител на оператора на летището "Фрапорт" (Fraport), цитиран от ДПА. 

Летище Франкфурт съобщи още вчера , че през следващите дни вероятно много полети ще бъдат отменени, а закъсненията при тези, които все пак бъдат извършени, ще бъдат сериозни заради очакван силен снеговалеж и заледявания.

В последващо съобщение, цитирано от ДПА се посочва, че отменени ще бъдат и всички пристигащи полети след 15 часа местно време (16:00 българско). "Сигурността е главен приоритет на въздушния трафик", посочват от "Фрапорт".

При силен снеговалеж пистата трудно се поддържа чиста, а самолетите - необледенени, обясняват от компанията.

Летището във Франкфурт е едно от най-натоварените в Европа, припомня ДПА.

снежно време в Европа
БТА

снежно време в Европа
БТА

Ледени дъждове създадоха проблеми също в Западна и Южна Германия. Обилни снеговалежи има и в Полша. 

снежно време в Европа
БГНЕС

Тежката зимна обстановка, включваща обилен сняг и леден дъжд, предизвика проблеми във Франция, особено в района, граничещ с Германия, предаде ДПА.

В района на Елзас и Лотарингия имаше произшествия, движението беше нарушено, а на камионите бе забранено да се движат по главните пътища.

Млада жена загина късно снощи при челен сблъсък между два автомобила близо до френския град Лонгви. Още няколко души бяха тежко ранени при катастрофата, съобщи в. "Репюбликен Лорен".

снежно време в Европа
БТА

В град Мец преобърнат камион блокира магистрала тази сутрин, а в градчето Зелвилер, разположено на 35 км югоизточно от Страсбург, камион поднесе и се блъсна в сградата на начално училище, пише в. "Дерниер нувел д'Алзас". Не се съобщава за пострадали.

Движението е частично спряно на стръмни участъци в планинския масив Вогези, а изпратените камиони с пясък не са могли да стигнат до някои пътища поради заледената пътна настилка. Предупреждение за опасност от лошо време бе издадено за 31 департамента в северната част на Франция.

Френските влакове Те Же Ве (TGV) все още се движат до дестинации в Германия, въпреки че някои германски линии към Франция бяха спрени, тъй като се смята, че германските влакове са по-уязвими на повреди от падащи ледени късове.

снежно време в Европа
БТА

Летище "Завентем" в Брюксел съобщи, че спира временно изпълнението на полети заради обилния снеговалеж, започнал днес в обедните часове. Според прогнозите валежите ще продължат и тази нощ, като снежната покривка вече е почти 10 сантиметра, посочва кореспондентът на БТА Николай Желязков. 

Спирането на обработката на полетите се налага за разчистване на поне една от пистите, пояснява говорител на аерогарата, цитиран в местни медии. Очакват се закъснения на полетите поне с по един час, като разчистването на пистата отнема обикновено по 45 минути. Допълнителни закъснения са възможни и заради нуждата от пръскане на самолетите с противообледенителна течност преди излитане.

Съобщава се също за затворени училища в цялата страна, за спрени автобусни линии в някои от по-големите градове, за временно прекратени строителни работи и за задръствания по пътищата. Снеговалежът съвпада с отрицателни температури на въздуха, но прогнозите са времето да се затопли към края на седмицата.

снежно време в Европа
БГНЕС

снежно време в Европа
БГНЕС

БТА, БГНЕС, ДПА