/ Gulliver/Getty Images
Северна Корея изгражда големи парадни структури на фона на съобщения, че лидерът й Ким Чен Ун е починал. Това показват сателитни изображения, съобщава The Sun.

Изображенията, публикувани от Planet Labs, показват временни сгради, обикновено използвани за военни паради, които се инсталират в столицата Пхенян.

Медии обявиха Ким Чен Ун за мъртъв, според други е в кома

Има и съобщения, че страна попаднала в хватката на коронавирусната епидемия, което означава, че масовият военен парад изглежда малко вероятно да се случи през следващите седмици.

Ким Чен Ун не е бил виждан на публично място от 11 април, а сега съобщения от региона твърдят, че е починал след сърдечна операция.

Лекарят, оперирал Ким, бил нервен, ръцете му треперели

Има спекулации, че парадът може да бъде за погребението на лидера, подобно на невероятните сцени през 2011 г., когато баща му Ким Чен Ир почина.
 

Редовете от временни структури, вероятно използвани за настаняване на войници, които ще вземат участие в събитието, са инсталирани на тренировъчните площадки на парада в Пхенян.

Северна Кория имаше планове за военен парад през януари, но това събитие бе отложено заради избухването на епидемията от COVID-19.

Влакът на Ким Чен-ун е видян на сателитни снимки в резиденцията във Вонсан


Междувременно в социалните мрежи се появиха и кадри, на които се вижда мъртвия севернокорейски лидер в стъклен ковчег. По-късно обаче стана ясно, че те са фалшиви и са монтирани от снимки от погребението на баща му.
 


Здравословното състояние на Ким Чен Ун е обект на спекулации от известно време, тъй като той е заклет пушач, обича да си пийва и да похапва обилно, а и в последно време бил качил 20 килограма.

Доклади от САЩ, Китай, Южна Корея и Япония спекулират, че севернокорейският лидер е починал или е в кома след сърдечна операция, нараняване по време на ракетно изпитание или се е сринал, докато се разхождал в провинцията.

Южна Корея обаче настоява, че Ким е "жив и здрав", докато други доклади предполагат, че се изолира заради коронавируса в частния си курорт във Вонсан.

Мистерията около състоянието на Ким Чен-ун се заплита

Доналд Тръмп заяви, че смята, че съобщенията за смъртта му са "неверни", въпреки че един от съветниците на американския президент е казал за Fox News, че диктаторът вероятно е мъртъв или недееспособен.

Donga.com пък съобщава, че Ким е забелязан миналата седмица да се разхожда самостоятелно в курорта си във Вонсан на източния бряг на Северна Корея, като се позовава на американски правителствен служител.

Междувременно медиите в Северна Корея продължават да информират читателите за дейността на председателя на Държавния съвет на страната Ким Чен-ун, което показва, че той работи в обичаен режим. Това заяви днес южнокорейският министър на националното обединение Ким Йон-чул на среща с депутати в парламента.

"Севернокорейският печат публикува съобщения за работата на председателят Ким Чен-ун, което предполага, че той нормално продължава да изпълнява своите задължения", изтъкна министърът, който отговаря за отношенията с Пхенян.

Вчера вечерта севернокорейската агенция КЦТА информира, че Ким Чен-ун е изпратил поздравителна телеграма на президента на Република Южна Африка. В неделя официалният вестник на КНДР "Нодон синмун" съобщи, севернокорейският лидер продължава да работи с документи и е изпратил благодарствено послание на работниците на най-големия строеж през последните години - модерния град Самджийон, на източното крайбрежие Вонсан-Калма. Нови снимки на Ким Чен-ун не бяха публикувани.

Превод и редакция: DarikNews