/ БГНЕС
ЕС свиква извънредна среща на високо равнище за Брекзит на 17 и 18 ноември
Британският министър-председател Тереза Мей каза, че планът й за Брекзит е "единственото сериозно и заслужаващо доверие" предложение на масата, предаде АП. Коментарът тя направи малко след като председателят на Европейския съвет Доналд Туск се изказа критично, отбелязва агенцията.

Според него основни части от британското предложение за Брекзита няма да проработят, предадоха АП и АФП. Предложената рамка за икономическо сътрудничество няма да проработи, защото това би подкопало основите на вътрешния пазар" на Европейския съюз, коментира Туск след края на неофициалната среща на върха на ЕС в Залцбург.

Жан-Клод Юнкер: Сделката за Брезкит е доста далеч

Според нея обаче т.нар. план "Чекърс" ще осигури безпрепятствено движение на стоки през границите и ще гарантира да не се стигне до връщане на "твърда" граница между Ирландия и Северна Ирландия. Планът призовава Великобритания да остане в единния пазар на ЕС за стоки, но не и за услуги. Според ЕС това обаче е равнозначно на подбиране на ползите от членството и е неприемливо.
 
"Великобритания скоро ще направи нови предложения за уреждане на проблема с ирландската граница", каза Мей. Тя заяви пред репортери, че "има важни въпроси, които е необходимо да се решат", но изрази увереност, че "съществува готовност за постигане на сделка". "Аз давам ясно да се разбере и последователно съм казвала, че трябва да гарантираме, че няма да бъде направено нищо, което на практика отделя Северна Ирландия от останалата част на Обединеното кралство", заяви Мей.

Великобритания смята да запази „приятелски“ отношения с ЕС и след Брекзит

По думите й Великобритания е готова да напусне ЕС без споразумение за условията на нейното излизане, ако няма предложение, което да е приемливо за нея, посочва Ройтерс. И Все пак Лондон и Брюксел се надяват, че на срещата на върха на ЕС през октомври ще постигнат споразумение за раздялата си, както и декларация, определяща рамките на бъдещите им отношения, особено в икономическата област.

Ирландският министър-председател Лио Варадкар заяви, че Мей му е казала, че ще направи нови предложения за ирландската граница след Брекзит, но не е представила нищо в писмен вид. Той заяви пред репортери след срещата на лидерите от ЕС в австрийския град Залцбург, че другите държави са му дали пълната си подкрепа в преговорите за Брекзит. "Всички лидери от ЕС (...) ми дадоха пълната си подкрепа, заставайки зад Ирландия, като казаха, че споразумение, което не работи за Ирландия, не работи за ЕС", заяви Варадкар.
 
ЕС трябва да промени позицията си за Брекзит, смята Тереза Мей

По думите му "няма да има споразумение за излизане без ирландски протокол".
 

БГНЕС


Ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск насрочи извънредна среща на върха на ЕС на 17 и 18 ноември, посветена на преговорите за оттеглянето на Великобритания от общността, съобщи за ТАСС източник на една от страните в периферията на неформалната среща на високо равнище на ЕС в австрийския град Залцбург. "Както се очакваше, Туск ще свика извънредна среща на върха на 17-18 ноември", каза той.
БТА