/ Guliver/Getty Images
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че ще свика извънредна среща на върха на ЕС за Брекзит около средата на ноември за финализиране на споразумението с Великобритания, предаде Ройтерс.

ЕК: Няма да преразглеждаме главите от споразумението с Лондон

На пресконференция преди срещата на върха на 28-те лидери от ЕС в Залцбург по-късно днес Туск каза: "Преговорите за Брекзит навлизат в решителна фаза. Към днешния ден все още са възможни различни сценарии, но бих искал да подчертая, че някои от предложенията на премиера Мей от Чекърс говорят за положителна еволюция в подхода на Обединеното кралство".

ЕС готов да предложи на Великобритания безпрецедентно споразумение след Брекзита

Туск заяви, че това се отнася за готовността на Обединеното кралство да работи тясно с ЕС по сигурността и външната политика след Брекзит. Той обаче подчерта, че съдържащите се в стратегията от Чекърс предложения на премиера Тереза Мей за бъдещата ирландска граница и икономическото сътрудничество между съюза и Великобритания "ще трябва да бъдат преработени и по тях да се преговаря още".

Мей: Брекзит без сделка няма да е "краят на света"

"Днес може би има повече надежда, но определено времето намалява все повече и повече", добави Туск. "Трябва да използваме всеки един оставащ ден за преговори. Бих искал финализирането им да стане още тази есен", каза той.
 
БТА