/ Guliver/Getty Images
Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние потвърди желанието на съюза да сключи с Великобритания след Брекзита партньорско споразумение с безпрецедетен обхват за трета страна, предаде Франс прес.
 
"Готови сме да предложим партньорство, каквото досега никога не е имало с трета страна", заяви Барние на среща в Берлин с германския министър на външните работи Хайко Маас.

Мей: Брекзит без сделка няма да е "краят на света"
 
Това партньорство би се опирало на четири стълба: търговия, амбициозно споразумение за свободен обмен, конкретни споразумения в сектори от общ интерес, като авиацията и вътрешната сигурност, и външна политика и външна сигурност, уточни главният преговарящ на ЕС.
 
Според Барние тези елементи са предварително условие за всякакво бъдещо споразумение. "85 процента от работата" с британците вече е свършена, отбеляза той.
Германският външен министър подчерта, че евентуалното споразумение между Брюксел и Лондон при всички положения трябва да гарантира, че няма да има "твърда" граница между Република Ирландия и британската провинция Северна Ирландия, предаде ДПА.

Великобритания смята да запази „приятелски“ отношения с ЕС и след Брекзит
 
Агенцията припомня, че и ЕС, и Великобритания изразиха желание да не бъде възстановен граничният контрол на острова, поради опасения от политически напрежения. Всяка от двете страни обаче отхвърли досегашните предложения на другата по въпроса.
 
Британският министър за Брекзита Доминик Рааб междувременно заяви, че е възможно Великобритания и ЕС да не спазят самоналожения си краен срок за постигане на споразумение до октомври, предаде Асошиейтед прес.

Възможно ли е да се избегне „твърд Брекзит“?
 
Рааб все пак добави, че остава "упорит оптимист", че ще има постигнато споразумение преди излизането на Великобритания от ЕС на 29 март догодина.
БТА