Канцлерът на Австрия Себастиан Курц
Канцлерът на Австрия Себастиан Курц / БГНЕС, архив
Канцлерът на Австрия иска да помогне на главния преговарящ на ЕС
Австрийският канцлер Себастиан Курц каза, че иска да помогне на главния преговарящ на Европейския съюз за излизането на Великобритания от общността Мишел Барние да бъде избегнат твърд Брекзит, предаде Ройтерс.

Британският министър за Брекзит е уверен, че ще има сделка с ЕС

"Това беше навярно най-лошото решение през последните години - решението на Великобритания да напусне Европейския съюз", заяви Курц на събиране на консерваторите на германския канцлер Ангела Меркел в Ерфурт. "Но това решение беше взето и сега въпросът е да се гарантира, че контактите ще останат добри", каза той.

Не се обсъжда въпросът за повторен референдум за Брекзит

Австрия, която е ротационен председател на ЕС, ще бъде домакин на среща на лидерите от общността на 20 септември в момент, когато остават месеци до напускането на Великобритания, а още няма споразумение за Брекзит. "Великобритания е изключително важна на нашия континент във военно, политическо и икономическо отношение", заяви Курц.

Той изтъкна, че гарантирането на добри отношения е важно за предотвратяване на по-нататъшни странични ефекти от Брекзита, както за Великобритания, така и за ЕС.

Британски моден магнат дари 1 млн. паунда за нов референдум

"Нашата голяма цел е да дадем принос по време на председателството, така че главният ни преговарящ Мишел Барние да може да продължи успешно да води държавите членки заедно, за да можем да постигнем сделка с Великобритания, да избегнем твърд Брекзит и да гарантираме подредено бъдеще заедно", каза Курц.
БТА