/ Guliver/Getty Images
Бившият британски премиер Тони Блеър обяви днес, че е решил да се завърне на политическата арена. Той каза в интервю за в. "Дейли мирър", че е готов да си "оцапа ръцете", за да се пребори с Брекзит, предаде АФП.
 
Блеър, който бе лидер на Лейбъристката партия от 1994 г. до 2007 г., не възнамерява обаче да се кандидатира за депутатско място на предстоящите парламентарни избори на 8 юни, нито да преследва председателското място в партията.
 
Великобритания задейства часовника на Брекзит (СНИМКИ)

"Този Брекзит директно ме мотивира да се ангажирам по-сериозно с политика", обясни 63-годишният Блеър, министър-председател от 1997 г. до 2007 г. "Човек трябва да си оцапа ръцете и аз ще го направя", акцентира той. 
 
"Зная, че още щом си подам главата навън, ще ме залеят с критики, но вземам този въпрос наистина присърце", каза бившият премиер и допълни: "Не искам в този исторически момент да не съм казал нищо, тъй като това би означавало, че няма какво да правя в тази страна".
 
Лидерите на ЕС приеха обща стратегия за Брекзит (СНИМКИ)

Блеър каза, че не иска да се опълчва на британците, гласували за Брекзит, но иска да предотврати перспективата за "твърд Брекзит", за излизане от ЕС "на всяка цена", каквото по думите му ще е пагубно за британците.
 

Thinkstockphotos


Процедурата по излизане на Великобритания бе задействана официално в края на март. Очаква се преговорите за този "развод" да започнат през юни. Великобритания би трябвало да напусне ЕС не по-късно от края на март 2019 г.
БГНЕС, БТА