/ БГНЕС
Постоянният представител на Великобритания в ЕС Тим Бароу връчи днес на председателя на Европейския съвет Доналд Туск писмото, подписано от премиера Тереза Мей, с което Лондон задейства чл. 50 от Лисабонския договор. Туск написа в Туитър: "След девет месеца Великобритания задейства Брекзит". Той помести и снимка от събитието, от което не се предвижда разпространяване на видеозапис и на което не присъстваха журналисти.

БГНЕС

Доналд Туск заяви: "Това е тъжен ден, няма да се преструвам, че съм щастлив. Вече ни липсвате". По неговите думи днешното начало на процедурата по чл. 50 от договора за ЕС води парадоксално до появата на нещо хубаво - обединение и допълнителна решимост сред останалите 27 държави от Общността.

Няма причина да се преструваме, че днес е щастлив ден в Брюксел или в Лондон. Повечето европейци, включително почти половината британски гласоподаватели, предпочитат да бяхме останали заедно, посочи Туск

о
БГНЕС

Великобритания стартира процедурата по напускането на ЕС

В същата социална мрежа председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че снощи е разговарял по телефона с Мей. Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви, че днешният ден не е добър и че днес се отгръща нова глава в историята на ЕС. Готови сме, ще продължим напред с надеждата с Великобритания да останем близки партньори, добавя Таяни.

Брекзит
БГНЕС

Тереза Мей подчерта, че няма връщане назад след задействане на процедурата за Брекзит. Тя призова страната да се обедини, за да постигне възможно най-доброто споразумение с ЕС. Главният преговарящ на ЕС по въпросите на излизането на Великобритания от съюза Мишел Барние прогнозира, че "днес е първият ден от много труден път", предаде Ройтерс.

о
БГНЕС

БТА