/ Guliver/Getty Images
Най-голямата парламентарна група в Европейския парламент, Европейската народна партия, заяви, че няма да е възможно да се водят едновременно преговори за процедурата по раздялата с Великобритания и новите отношения с ЕС, предаде АП.
 
ЕНП предупреди, че двегодишният срок за преговорите ще се окаже прекалено кратък за пълно решаване на задачата, поставена от Брекзита.
 
Тереза Мей дава старт на Брекзит

Председателят на Европейската народна партия Манфред Вебер определи това като "един вид мисия невъзможна", добавяйки, че тя се затруднява допълнително от деветте загубени месеца след референдума във Великобритания миналата година. Очаква се днес Лондон да обяви началото на преговорите за Брекзит.
 
Представители на ЕС вече настояха, че условията на раздялата с ЕС трябва да бъдат уточнени преди да започнат преговори за изграждане на нови отношения с Великобритания, докато Лондон се надяваше двете да се вършат едновременно, припомня АП.
 
ЕС също ще пострада от наказването на Великобритания заради Брекзит

"В противен случай ще объркаме всичко, което ще усложни процедурите", заяви Вебер в защита на последователните преговори. Той посочи, че сключването на каквото и да е търговско споразумение с трети страни обикновено отнема години.

ЕП няма да води преговорите, но ще трябва да одобри всяко сключено споразумение за Брекзита. Отсега нататък Европейският парламент ще се грижи преди всичко за интересите на 27-те страни от ЕС, а "вече не за тези на Великобритания", заяви Вебер.
БТА