/ Gulliver/Getty Images
Великобритания може да бъде изправена пред дълго отлагане на Брекзита, ако депутатите не успеят да договорят път напред през следващите дни, заяви премиерът Тереза Мей, след като депутатите подкрепиха отхвърляне на Брекзит без сделка при всички обстоятелства, предаде Ройтерс.

Британските депутати отхвърлиха „твърд“ Брекзит (ВИДЕО)

"Ако през следващите дни Камарата на общините намери начин да подкрепи сделка, това ще даде възможност на правителството да поиска кратко, ограничено във времето техническо отлагане на чл. 50 (от Лисабонския договор). Такова кратко техническо отлагане обаче ще може да се обсъди само ако имаме налице сделка", каза Мей пред парламента.

"Камарата трябва да осъзнае и приеме, че ако не пожелае да подкрепи споразумение в идните дни - след като не желае да подкрепи напускане без сделка на 29 март - това ще подсказва, че ще е нужно много по-дълго отлагане на чл. 50", каза тя.

6-годишно британче поиска от Доналд Туск да останат приятели и след Брекзит

По-голямо отлагане ще означава, че Великобритания без съмнение ще трябва да участва в изборите за Европейски парламент през май, допълни министър-председателката.

Мей ще предложи в четвъртък на депутатите да гласуват до 20 март предложение за свикване на нов вот по споразумението за развода, което договори с ЕС, съобщи правителството, цитирано от Франс прес.

Постигнатото през ноември миналата година споразумение вече беше отхвърлено два пъти от британските депутати. Ако този път бъде одобрено, Мей ще поиска от европейските ръководители кратка отсрочка на Брекзит - до 30 юни. Ако сделката обаче бъде отново отхвърлена, отлагането ще бъде след 30 юни и Великобритания ще трябва да участва в европейските избори, се казва в предложението на Мей.


 
БТА