/ Guliver/Getty Images
Температурите в североизточната част на обширния китайски район Цинхай-Тибетско плато, често наричан Покрива на света, са се повиши повече от три пъти по-бързо от средното за света, предаде Ройтерс.
 
От платото, простиращо се на 1000 км от север на юг и над 2000 км в посока изток-запад, извират много от най-дългите реки в света, включително китайската Яндзъ. То е дом на крехка екосистема, която е силно чувствителна към глобалното затопляне.
 
Светът е изправен пред заплахата да влезе в парников период

Средната температура в района Цинхай на платото се е увеличила с 0,43 градуса по Целзий на десетилетие спрямо средното световно равнище от 0,12 градуса по Целзий, съобщи китайската агенция Синхуа, позовавайки се на данни от провинция Цинхай.
 
Статистиката сочи, че между 1961 г. и 2017 г. районът е станал и по-влажен. Средното годишно количество валежи се е повишило с 8,0 мм на десетилетие.
 
Учени прогнозират климатична катастрофа към 2100 г.

При сегашния темп на затопляне световните температури вероятно ще се покачат с 1,5 градуса по Целзий между 2030 и 2052 г. след повишението с 1 градус над нивата от прединдуструалната епоха, отбелязано от средата на 19 в., съобщи по-рано този месец ООН.
 
Според доклада на организацията обществото трябва да направи безпрецедентни промени в начина, по който потребява енергия, пътува и строи. Глетчерите по цялото Цинхай-Тибетско плато и съседните му райони са се свили с 15% през последния половин век, съобщиха държавни медии миналия месец. Топенето на глетчерите в резултат от по-високите температури е довело до увеличаване на езерата и засилен приток на води в реките, които водят началото си от областта.
 
Най-красивите места на планетата, които скоро може да изчезнат (ВИДЕО/СНИМКИ)

Езерото Цинхай, което е най-голямото в Китай, се е увеличило до 4400 кв.км. Това е най-голямата му площ от близо две десетилетия.
БТА