Тамилските тигри признаха поражението си след 25-годишна война
Тамилските тигри признаха поражението си след 25-годишна война / снимка: БГНЕС

Тамилските тигри признаха поражението си във водената срещу властите в Шри Ланка вече 25 години война и предложиха да сложат оръжие, докато правителствените сили превземат последните им бази в североизточните части на страната, предаде Асошиейтед прес.
   
Правителството отхвърли призива на бунтовниците за прекратяване на огъня, като изтъкна, че хилядите цивилни, които бяха заклещени в зоните на военните действия, вече са избягали и няма основания за спиране на сраженията. Военните съобщават, че бунтовниците все още оказват на някои места съпротива.
   
В разпространена в интернет декларация на групировката "Тигри за освобождение на Тамил илам" се казва, че тя прекратява въоръжената съпротива.
   
Остава неизвестна съдбата на лидера на тамилските тигри Велупилай Прабхакаран. Министърът на отбраната Лакшман Япа Абейварден опроверга категорично появилите се слухове за гибелта на 54-годишния главатар. Според твърденията тялото му може да е сред телата на около 300 тамилски тигри, които се самоубиха, след като бяха обкръжени от правителствените сили.
 
Прабхакаран създаде групировката през 1976 г., за да се бори за създаването на самостоятелна държава на тамилите в Северна и Североизточна Шри Ланка. След 1983 година  бунтовниците преминаха към активни бойни действия. Преди близо 20 години срещу Прабхакаран беше издадена международна заповед за арест по обвинения в тероризъм и убийства. В Индия той е търсен за убийството на премиера Раджив Ганди през 1991 година. В Шри Ланка е осъден задочно на 200 години затвор по над 50 обвинения, съобщава БТА.

С наближаването на края на продължителния конфликт, при който загинаха 80 хиляди души, жителите на Шри Ланка излязоха днес по улиците на спонтанни празненства. Президентът Махинда Раджапакса насрочи за утре сутринта пресконференция в парламента, на която се очаква да обяви края на войната, посочва АП.