Талибаните стреляха днес във въздуха, за да разпръснат митинг на жени пред посолството на Иран в Кабул в подкрепа на иранките, демонстриращи от десетина дни в страната си, видяха репортери от Франс прес, цитирани от агенцията.

С викове "Жена, живот, свобода!" близо 25 жени демонстрираха около четвърт час на пътя срещу сградата на мисията, след което бяха разпръснати с изстрели във въздуха от талибаните, застанали на пост пред нея. Постовите се опитаха и да удрят демонстрантките с приклади.

Жертви и ранени при взрив край джамия в Кабул

"Иран се надига, сега е наш ред", "От Кабул до Иран, кажете "не" на диктатурата!", скандираха още демонстрантките, понесли плакати, които талибаните изтръгнаха от ръцете им.

Жените, някои от които бяха скрили лицата си зад черни очила и хирургически маски, събраха късчетата от плакатите, смачкаха ги на хартиени топки и ги хвърлиха по талибаните, застанали срещу тях. Те наредиха на журналистите да изтрият видеозаписите и снимките от демонстрацията.

Протестите, предизвикани от смъртта на млада жена, арестувана от иранската нравствена полиция, вече 11 дни разтърсват Иран.

Иранската полиция: Ще се противопоставим на протестиращите с цялата си сила


Двайсет и две годишната Махса Амини, представителка иранското кюрдско малцинство, бе арестувана в Техеран за нарушаването на строгите ислямски закони, според които жените не бива да се появяват на публично място с непокрита глава. Младата жена почина няколко дни по-късно при неизяснени обстоятелства. Властите категорично отхвърлят обвиненията, че е станала жертва на полицейско насилие.

В социалните мрежи обаче бе разпространена информация, че Амини е била пребита от полицаи. Президентът Ебрахим Раиси заяви, че е наредил случаят внимателно да се разследва и призова към спокойствие, докато се чакат изводите от проверката.