Командването на иранската полиция предупреди, че нейните структури ще се противопоставят "с цялата си сила" на демонстрантите, които протестират от 12 дни заради смъртта на млада жена, арестувана от нравствената полиция, предаде Франс прес.

"Днес враговете на Ислямска република Иран и някои участници в размириците се стремят да нарушат реда и сигурността на нацията, използвайки всякакви предлози", се казва в изявление на командването на полицията.

ООН призова Иран да не използва „ненужна сила“ при протестите след смъртта на млада иранка

"Полицията ще се противопостави с цялата си сила на заговорите на контрареволюционери и враждебни елементи и ще действа твърдо срещу онези, които нарушават обществения ред и сигурността в цялата страна“, се допълва в изявлението, цитирано от агенция Фарс.

Протестите се провеждат всяка вечер от 16 септември, когато 22-годишната иранка Махса Амини почина в болница - три дни след като била арестувана в Техеран за нарушаване на строгите правила за облеклото на иранските жени, които трябва да покриват косата си на публично място.

В Иран не стихват протестите, избухнали след смъртта на млада жена

По последни данни, предоставени вчера от агенция Фарс, "около 60 души са били убити" от 16 септември досега. Полицията съобщи за 10 загинали свои служители. Не е ясно дали те са сред 60-те убити, за които съобщи агенция Фарс.

Повече от 1200 демонстранти са арестувани от 16 септември досега, сочат данни на властите от вчера.
БТА