Френската полиция използва сълзотворен газ и приложи тактики за борба с безредиците, за да попречи на стотици хора, протестиращи в Париж, да тръгнат към посолството на Техеран, съобщиха репортери и очевидци на АФП.

Над 30 загинали при протестите в Иран, породени от смъртта на млада жена в ареста

Протестиращите се бяха събрали за втори пореден ден, за да изразят възмущението си от смъртта на Махса Амини след ареста ѝ от иранската нравствена полиция миналата седмица - и да покажат солидарност с протестите, които избухнаха в Иран.

Протестът е започнал мирно на площад "Трокадеро". Някои демонстранти скандираха "Смърт на Ислямската република" и лозунги срещу върховния лидер аятолах Хаменей.

Но полицията в пълно въоръжение срещу безредици, подкрепена от редица микробуси, препречи пътя на протестиращите, които се опитваха да се приближат до иранското посолство, намиращо се на малко разстояние.

Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите.

"Не се чувствам добре, беше катастрофа", каза един от протестиращите, който помоли да не бъде назоваван, тъй като се възстановява от въздействието на сълзотворния газ.

Използването на сълзотворен газ разгневи активистите, които вече бяха разстроени от разговорите и публичното ръкостискане на президента Еманюел Макрон с иранския президент Ебрахим Раиси в кулоарите на Общото събрание на ООН миналата седмица.

"Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне иранските протестиращи в Париж в опит да защити посолството на Ислямската република. Междувременно @ЕманюелМакрон си стисна ръката с президента-убиец на Иран", написа в Туитър живеещата в САЩ иранска активистка за правата на жените Масих Алинеджад.

Хвърлена е бомба срещу посолството на Иран в Атина

Протестиращите повтаряха и персийски скандирания, използвани от протестиращите в Иран, като "зан, зандеги, азади!". (жена, живот, свобода!), а също и кюрдския му еквивалент "jin, jiyan, azadi!" Амини, известна също като Джина Амини, е кюрдка.

"С оглед на това, което се случва, ние, иранците, сме напълно мобилизирани", каза Нина, живееща в Париж френска иранка, която помоли да не се съобщава фамилното ѝ име. "Трябва да реагираме, като се има предвид, че сме далеч от нашата родина, нашата страна”.

"Наистина е време всички да се обединим, за да можем наистина да говорим, така че целият свят наистина да чуе гласа ни", добави тя.

Подобни напрегнати сцени се разиграха и в Лондон, където на снимки, публикувани в социалните медии, се вижда как протестиращи се опитват да пробият полицейските бариери за сигурност пред иранското посолство там.
БГНЕС