Тадич: Косовските сърби трябва да вземат участие в изборите
Тадич: Косовските сърби трябва да вземат участие в изборите / cнимкa: БГНЕС

Сърбите в Косово не вярват на правителството на новопровъзгласената независима държава и трябва да им бъде разрешено да вземат участие в местните избори в Сърбия, които ще се проведат през следващия месец, заяви сръбският президент Борис Тадич.

От ООН, което управлява Косово от 1999 г., заявиха, че участието на косовските сърби в месните избори в Сърбия ще наруши правилата на ООН и няма да бъде валидно. Според Тадич обаче за тях е жизнено важно това да се случи. „Смятаме, че е важно навсякъде в Косово, където гражданите признават Република Сърбия като своя страна, да избират по демократичен начин своите общински и порламентарни представители“, са казва в писмени бележки на Тадич, подготвени за представяне на брифинг на Съвета за сигурност на ООН за Косово.

От мисията на ООН в Косово дадоха да се разбере, че няма да пречат на косовските сърби да гласуват в парламентарните избори, както е ставало досега, но водачите на местните етнически албанци заявиха, че местните избори са заплаха за суверенитета на новата държава.

САЩ и Великобритания призоваха Сърбия да се откаже от решението си да свика общински избори в анклавите със сръбско население в Косово, което наскоро обяви независимост", съобщиха дипломатически източници.