Тачи: Ако така продължи, Сърбия ще остане само с Белград
Тачи: Ако така продължи, Сърбия ще остане само с Белград / снимка: Reuters, архив

Премиерът на Косово Хашим Тачи смята, че Сърбия рискува европейското си бъдеще, ако продължава да настоява за подялба на Косово. Според него властите в Белград „си играят с огъня”.

„Ако Сърбия продължава да настоява за разграничаване не само с Косово, това нещо може да се обърне срещу нея. Сърбия трябва да разбере, че ако продължи с този граничен пир ще свърши като Белградски пашалък (бел.ред – област). Те си играят с огъня”, каза Хашим Тачи в интервю за хърватския вестник „Ютарни лист”.

Той изтъква, че вече „се е уморил да отговаря на предложенията от Сърбия за политическата и териториална автономия на сърбите”. „Тези предложения вече не са дори и смешни, още по-малко пък разбираеми. Те вече не могат да обслужват вътрешните цели. Сръбският премиер Ивица Дачич тези неща разбира най-добре и още повече, че тези неща са му казани многократно и от Брюксел и от Вашингтон”, подчерта Тачи.

Той припомни, че над 90 държави в света вече са признали независимостта на Косово и страната ясно е избрала пътя на евроатлантическата интеграция. Тачи обвини Сърбия за извършения геноцид в родината му, зитира изданието БГНЕС.

„Тук цареше терора на Слободан Милошевич. Ние се вдигнахме на бунт срещу този режим и извоювахме независимост в сътрудничество с нашите приятели и съюзници по света. Косово е цяло и неделимо. Това е гарантирано от най-силните фактори в света”, подчерта Хашим Тачи пред хърватското издание.