/ iStock/Getty Images
Подвариант на варианта Омикрон на коронавируса е открит в 57 страни, съобщи Световната здравна организация (СЗО), като е възможно той да се окаже още по-заразен от оригиналната версия, предаде Франс прес.

Омикрон се превърна в доминиращия вариант на коронавируса след откриването си в Южна Африка преди десет седмици. В седмичния си епидемиологичен бюлетин СЗО обяснява, че вариантът, откриван в 93 на сто от пробите, има няколко подварианта - БА.1, БА.1.1, БА.2 и БА.3. От тях първите два са идентични на 96 на сто с оригинала.

Констатира се обаче явно увеличение на броя на случаите на варианта БА.2, който съдържа множество мутации, различни от оригиналната версия, особено в протеиновия "шип", отговарящ за проникване в човешките клетки.

До момента проби от варианта БА.2 са били предоставени от 57 страни. В някои от тях този подвариант вече съставлява над половината от изследваните проби на Омикрон.

СЗО заяви, че все още не се знае достатъчно за разликите между подвариантите на вируса и призова да се извършат изследвания за качествата на варианта, включително заразност, тежест на предизвикваното заболяване и способността му да заобикаля имунната защита.
БТА