Ръководителят на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус
Ръководителят на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус / БГНЕС
Пандемията от COVID-19 показа най-доброто и най-лошото, на което човечеството е способно. Това заяви днес генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом на пресконференция по повод предложението за създаване на международен договор за действие при бъдещи здравни кризи.

От обявяването на днешната пандемия изминаха 425 дни, отбеляза Аданом. По неговите думи в последните месеци по света са се очертали неравенства, геополитически разделения, подкопано доверие в обществените институции, неподготвеност на съответните системи. Светът не може да си позволи да чака края на тази пандемия, за да започне подготовка за следващата, добави той.

Не можем да продължим да правим същото, както досега, и да очакваме нещо различно. Ако не вземем мерки, ще останем уязвими. Имаме проблем със споделянето на данни и технологии в областта на общественото здраве, посочи Аданом.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че възникването на нова пандемия е въпрос само на време. По неговите думи днешната пандемия ще покаже какво още е необходимо да се направи, за да се избегне повторението на отчетените недостатъци, включително по отношение на взаимодействието между държавните и частните организации.
БТА