Съюзници на Блеър може да се изправят на съд по аферата „пари срещу титли”?
Съюзници на Блеър може да се изправят на съд по аферата „пари срещу титли”? / netinfo

Британският министър-председател Тони Блеър затъна още по-дълбоко в аферата "пари срещу титли". Близки доверени лица на премиера могат да бъдат дадени на съд, съобщиха британските медии, цитирани от ДПА.

След 13-месечно проучване на твърденията, че почести – включително места в Камарата на лордовете и рицарски звания – са били раздадени срещу дарения за милиони в полза и на управляващата лейбъристка, и на опозиционната консервативна партия, вчера Скотланд ярд предаде своя доклад на прокуратурата. Сега тя ще реши дали да повдигне обвинения.

В основата на разследванията е подозрението, че Лейбъристката партия е предоставяла на великодушни дарители места в Камарата на лордовете. Смята се, че милионите са изплатени на лейбъристите преди изборите през 2005 г. Вестник "Дейли мейл" пише, че Скотланд ярд настоява главният финансист на Блеър, лорд Майкъл Леви, да бъде изправен пред съда.

Полицията иска обвинения да се повдигнат също срещу личната сътрудничка на премиера, Рут Търнър, и срещу магната от биотехнологичния бранш и дарител на лейбъристите, Кристофър Евънс. В хода на разследването на Скотланд ярд Леви и Търнър бяха арестувани, но пуснати под гаранция. Самият Блеър бе разпитан два пъти като свидетел. "Файненшъл таймс" обаче счита, че правителственият глава със сигурност ще избегне съдебен процес.

Британските медии са на мнение, че скандалът "пари срещу титли" може да помрачи последните месеци от мандата на Блеър. Миналата година премиерът обяви, че най-късно до септември 2007 г. ще се оттегли от поста. Наблюдатели сочат, че ако бъдат повдигнати обвинения срещу близки съюзници на Блеър, то това няма да стане преди неговата оставка.