Съветът за сигурност разшири мандата на мисията на ООН в Ирак
Съветът за сигурност разшири мандата на мисията на ООН в Ирак / netinfo

Съветът за сигурност на ООН единодушно одобри резолюция за разширяване на ролята на световната организация в Ирак с цел да се постигне помирение между враждуващите групи в страната, да се спечели подкрепата на съседните страни и да се сложи край на хуманитарната криза в Ирак, предаде Асошиейтед прес.

Петнайсетчленният Съвет единодушни прие американско-британската резолюция, която увеличава отговорностите на четиригодишната Мисия на ООН за подпомагане на Ирак (МАНУИ), чийто мандат изтичаше днес, добавя Ройтерс.

Новият мандат изисква от МАНУИ да "съветва, подкрепя и подпомага" иракчаните с цел "да напредват с политическия си диалог и националното си помирение", като преразгледат своята конституция, уточнят административните си граници и извършат преброяване на населението.

Мисията ще насърчава преговорите между Ирак и неговите съседи за граничната сигурност, енергията и бежанците, ще помага за завръщане на милионите, избягали от насилието, ще координира възстановяването и помощите и ще съдейства за икономически реформи.

Разширеният мандат на МАНУИ вероятно ще наложи да се увеличи международният екип от служители на ООН в Багдад, които в момента наброяват около 50 души в укрепената правителствена Зелена зона в Багдад. Досега тези служители бяха ангажирани предимно с помощ при организирането на избори и наблюдаване спазването на човешките права.