/ iStock/Getty Images
Съветът на ООН по правата на човека ще организира в четвъртък извънредно заседание на тема "Влошаване на ситуацията с правата на човека в Украйна", станала обект на руско нахлуване, предаде Франс прес.

"Днес поискахме специално заседание на Съвета на ООН по правата на човека, за да разгледаме влошаването на ситуацията с правата на човека в Украйна", заяви украинската посланичка в ООН Евгения Филипенко във видео, публикувано в Туитър. Малко по-късно ООН съобщи, че то ще се проведе на 12 май, като уточни, че искането на Киев е било подкрепено от 15 страни членки, включително от САЩ, Франция, Япония, Полша, Мексико и Гамбия, както и от 36 страни наблюдателки, включително България, Унгария, Швейцария и Турция.

Русия отбелязва Деня на победата на фона на войната в Украйна с военни паради

"Заедно изпращаме още едно силно послание към Путин и неговата клика от военнопрестъпници: вие сте изолирани както никога досега", подчерта Филипенко във видеото.

Мисията на Украйна в ООН отправи в Туитър призив към Съвета за сигурност на организацията да "действа в отговор на ужасните нарушения на правата на човека и военни престъпления, извършени от Русия в Украйна".

ООН се опитва да евакуира цивилни от Мариупол

"Искаме ООН да вземе конкретни мерки за борба срещу нарушенията на човешките права, извършени от Русия в Украйна и военните престъпления, които извършва ежедневно срещу нашия народ", призова Филипенко. Тя уточни, че "това включва разследване" на предполагаемите военни престъпления, извършени от Русия в Буча и други окупирани от нея райони.

"Това е и възможност за международната общност да разгледа ситуацията в Мариупол, както и принудителното преселване на нашето население и други нарушения срещу невинни украински цивилни", добави Филипенко.

След двудневно заседание на 3 и 4 март, посветено на ситуацията с човешките права в Украйна, Съветът по правата на човека прие с огромно мнозинство резолюция, с която реши да бъде създадена независима международна разследваща комисия, припомня АФП.
БТА