/ БГНЕС
Европейските държави все по-често прибягват до незаконно изтласкване на бежанци и лица, търсещи убежище, "с минимална отговорност", се казва в доклад на водещия орган за правата на човека на континента - Съвета на Европа.

Комитетът за борба с изтезанията (КБТ) на Съвета на Европа заяви, че е установил "ясни модели на физическо малтретиране" на хора, които се опитват да преминат границите в цяла Европа.

Бежанците и лицата, търсещи убежище, са били удряни, блъскани, бити с палки, оръжия, пръчки или клони от полицаи или гранични служители, които често са сваляли идентификационните си табели или значки, се казва в годишния доклад на комитета. Хората в бягство са били подлагани на изтласкване, експулсиране от европейските държави по суша или по море, без да бъдат разгледани молбите им за убежище, се посочва в документа, цитиран от вестник „Гардиън”.

Задържаха 155 нелегални мигранти с лодки в Ламанша

Жертвите са били подложени и на "нечовешко и унизително отношение", като например куршуми, изстреляни близо до телата им, докато лежат на земята, бутане в реки, понякога с вързани ръце, или принуждаване да преминават границата боси или дори голи.

"Една от истинските тревоги на комисията по отношение на изтласкването е, че често то е свързано с реален риск от малтретиране", заяви Алън Мичъл, председател на КБТ.

46-те държави членки на Съвета на Европа са подписали Европейската конвенция за правата на човека, която забранява изтезанията, нечовешкото или унизително отношение или наказание.

"Отблъскването без оглед на индивидуалните обстоятелства на мигрантите крие риск лица, които имат основателна претенция за международна закрила, да бъдат отблъснати, без да бъдат оценени", каза Мичъл.

Продължава да расте броят на мигрантите, дошли в ЕС

В доклада не се посочват конкретни държави, но Мичъл заяви, че през последните години са разследвани "стотици" случаи на отблъскване по всички миграционни маршрути към Европа. Наскоро комисията посети Гърция, Турция, Унгария, Испания, Малта и Италия, за да оцени миграционните политики.

През ноември миналата година тя проведе рядко посещение за "бързо реагиране" в центъра за задържане "Манстън" в Кент, след като стана ясно, че хиляди хора са държани в продължение на седмици в пренаселени и нехигиенични условия.

В доклада се заключава, че през последните години "все по-често се прибягва до отблъскване с минимална отговорност от страна на държавните органи".

Комисията призовава държавите да осигурят независим мониторинг на границите - идея, лансирана от еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон през 2020 г., която така и не беше осъществена.
 
БГНЕС