/ iStock/Getty Images
Съветът на Европейския съюз прие днес решения, свързани с опасността от хибридните заплахи. Съветът отбелязва необходимостта от сътрудничество между ЕС и НАТО в тази област.

Според министрите от ЕС хибридните заплахи следва да бъдат взимани предвид при разработването и използването на нови технологии, при оценка за въздействието на преките чуждестранни инвестиции или при подготвяните законодателни промени. Министрите отбелязват нуждата от подобрение на сътрудничеството между националните власти и институциите на ЕС по всички въпроси на вътрешната и външната сигурност.

Системата на ЕС срещу дезинформацията ще заработи от следващата седмица

Като ключова цел се набелязва защитата на националната и европейската критична инфраструктура, както и на дейностите и услугите от решаващо значение за добрата работа на държавите, икономиката и обществото. Съветът приканва Европейската служба за външна дейност да представи разчет за нуждите за борба с дезинформацията.

Министрите изразяват очакване Европейската комисия да потърси начини за по-добро прилагане на правилата за пресичане на дезинформацията в интернет, както и да обмисли законодателство за въвеждане на задължителни ограничения. Съветът на ЕС очаква от общностните институции да подготвят мерки за борба с хибридните заплахи и други злонамерени действия срещу сигурността на европейските далекосъобщителни мрежи.
БТА