Роман Полански
Роман Полански / Gulliver/Getty Images
Съдът в Лос Анджелис отказа на Роман Полански да приключи делото му за изнасилване на малолетна, започнало преди 40 години, както и присъдата да бъде произнесена в отсъствието на режисьора, съобщиха световните информационни агенции.

Съдията Скот Гордън заяви, че няма основание "тези въпроси да бъдат преосмислени". Същият съд е отказвал подобно искане за водене на делото в отсъствие на подсъдимия и през 2010 г. Полански е искал делото да бъде прекратено също през 2008 г.

Аферата Полански: Какво се случи от 1977 г. до днес

Режисьорът се призна за виновен през 1977 г. и излежа 42 дни в ареста. Когато научи, че споразумението може да не бъде потвърдено от съда, той избяга от САЩ и се установи във Франция. Оттогава не може да пътува в държави, които имат договор за правна помощ със САЩ.

Роман Полански, който е на 83 години, иска старото дело да бъде приключено, за да може да пътува свободно, без страх от екстрадиране, а и да се върне в САЩ и да посети гроба на убитата си съпруга Шарън Тейт.

Жената, изнасилена от Полански, му е простила

Той отдавна плати обезщетение на изнасиленото 13-годишно момиче Саманта Геймър. Тя многократно е казвала, че дългото му изгнание е достатъчно наказание за стореното.  
БТА