Светът скърби за  „човек на мира“ Шимон Перес
Светът скърби за „човек на мира“ Шимон Перес / БГНЕС

Израелското външно министерство съобщи, че много световни лидери ще присъстват на погребението на бившия президент Шимон Перес в петък, предаде Асошиейтед прес.

Бившият израелски президент и виден държавник почина на 93-годишна възраст в Тел Авив

Сред високопоставените личности, които се очаква да пристигнат, са президентът на САЩ Барак Обама, Бил и Хилари Клинтън, принц Чарлз и канадският министър-председател Джъстин Трюдо.

Източници от пресслужбата на Ватикана съобщиха, че папа Франциск няма да присъства на погребението, както беше оповестено по-рано, предаде АНСА.

Израелският президент Реувен Ривлин съобщи, че ще прекъсне официалното си посещение в Украйна, за да присъства на погребението на Перес, предаде ДПА. Перес е дарил роговиците си като последен акт на щедрост към другите, заяви неговият личен лекар Рафи Валден.

Видни израелски и световни фигури почетоха паметта на бившия израелски президент Шимон Перес, предадоха световните агенции.

Ицхак Херцог, председател на израелската опозиционна Партия на труда, която на няколко пъти е била оглавявана от Шимон Перес, изказа съболезнования във връзка със смъртта на бившия държавник и го нарече "един от най-великите лидери, които Израел е имал".

"Той беше учител, приятел и велик водач, който ще остане завинаги в паметта и историята на Израел", каза Херцог, като се сбогува с Перес "с болка и любов".

Съболезнования изразиха и други израелски ръководители, включително членове на правителството. Премиерът Бенямин Нетаняху засвидетелства дълбоката си лична печал от кончината на големия държавник."Шимон посвети живота си на възраждането на нашия народ. Той беше визионер, гледаше към бъдещето. Той беше защитник на израелската кауза", заяви Нетаняху.

Барак Обама изтъкна, че бившият президент никога не е преставал да вярва в мира. Американският президент и съпругата му Мишел заявиха, че ще помнят Перес като скъп приятел, олицетворение на самия Израел.

"Днес заедно с Мишел се присъединяваме към онези, които в Израел и САЩ, а и в целия свят отдават почит на изключителния живот на нашия скъп приятел Шимон Перес. Той беше баща-основоположник на държавата Израел и държавник, чийто ангажимент към сигурността и постигането на мир се основаваше на непоколебимата му морална сила и на неговия непоклатим оптимизъм", се казва в изявлението на Белия дом.

"С кончината на Шимон Перес Израел изгуби лидер, който от първия до последния си ден се бореше за сигурността, благоденствието и за неограничени възможности за страната си. Близкият изток изгуби пламенен защитник на мира и помирението", отбелязаха в изявление Хилари и Бил Клинтън.

В него бившият американски президент нарича Перес "гений с голямо сърце". "Няма да забравя колко щастлив беше той преди 23 години, когато подписахме споразуменията от Осло на моравата на Белия дом, които поставиха началото на една ера на надеждата в израело-палестинските отношения", допълва Бил Клинтън.

"Шимон Перес беше най-вече човек на мира. Изказвам най-дълбоки съболезнования на близките му и на хората в Израел", каза канадският премиер Джъстин Трюдо.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че "Израел е изгубил един от най-прочутите си държавници, Франция - един от най-преданите си приятели, а мирът - един от най-пламенните си защитници".

Бившият британски премиер Тони Блеър, бивш пратеник на Квартета за Близкия изток, каза, че "Перес е един политически титан, един държавник, който ще остане сред най-великите държавници на нашата епоха и на всички времена". Блеър добави, че "Перес беше и човек, когото той е обичал силно".

Германският президент Йоахим Гаук каза, че "Перес е белязал Израел както никой друг политик".

Руският президент Владимир Путин също изрази съболезнования към израелското ръководство и израелския народ по повод кончината на Перес, предаде ТАСС.

Той припомни, че Перес е имал личен принос в усилията за постигане на мирно уреждане на близкоизточния конфликт и че този принос е бил оценен подобаващо от международната общност сприсъждането на Нобеловата награда за мир.

"Аз с удоволствие многократно общувах с този забележителен човек. Всеки път се възхищавах на неговите смелост, патриотизъм, мъдрост и далновидност, на умението му да стигне до сърцевината на най-сложните въпроси", се казва в съболезнователната телеграма на Путин до израелските лидери.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви по повод кончината на Шимон Перес, че той е работил неуморно за двудържавно решение на израело-палестинския конфликт, предаде Франс прес.

"Той работи неуморно за намирането на решение на израело-палестинския конфликт на принципа на двете държави, което да позволи на Израел да живее в сигурност и хармония с палестинците и с целия регион", заяви генералният секретар на ООН.

По думите на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова Перес ще остане един от примерите за подражание за всеки, който се стреми към мир, предаде ТАСС.

Палестинският президент Махмуд Абас също изказа съболезнования във връзка със смъртта на Шимон Перес, предаде Асошиейтед прес. Махмуд Абас е изпратил съболезнователно писмо до семейството на Перес, в което е изразил своята скръб и съчувствие, гласи декларация на палестинския президент.

Той определи Перес като партньор в постигането на "мира на смелите" с покойния палестински лидер Ясер Арафат и израелския премиер Ицхак Рабин. Тримата си поделиха Нобеловата награда за мир през 1994 г. за сключването на временното мирно споразумение от Осло.

Перес "непрестанно полагаше усилия за справедлив мир, от подписването на споразумението в Осло до последните дни на живота си", се посочва в декларацията на Махмуд Абас.

Израелският парламент свали знамената наполовина и се подготвя да изложи ковчега с тленните останки на бившия израелски държавник пред сградата утре.

Погребението на Шимон Перес ще бъде в петък при засилени мерки за сигурност и в присъствието на много световни лидери.

Източник: БТА