Бившият израелски президент и виден държавник Шимон Перес почина тази сутрин на 93-годишна възраст в Тел Авив, съобщи Ройтерс, като се позова на израелското радио.

Преди две седмици Перес постъпи в интензивното отделение на болница "Тел ха Шомер" край Тел Авив с тежък инсулт. Лекарите решиха да поставят пациента на командно дишане и в изкуствена кома. Вчера специалистите съобщиха за рязко влошаване на състоянието му, посочва ТАСС.

Кой бе Шимон Перес - последният оцелял от поколението на основателите на Израел

Смъртта на носителя на Нобелова награда за мир за 1994 г. беше потвърдена от личния му лекар и негов зет Рафи Валден, отбелязва Франс прес. Валден каза, че Перес е починал в съня си в 3 часа тази сутрин. Той не даде повече информация, а само уточни, че на сутринта ще има пресконференция.

От света си отиде една историческа фигура, последният оцелял от поколението на основателите на израелската държава и един от архитектите на споразуменията от Осло, положили основите на палестинската автономия през 90-те години на миналия век, което му спечели и Нобеловата награда за мир, припомня АФП.

Тленните останки на Шимон Перес ще бъдат изложени на 29 септември за поклонение в израелския парламент, Кнесета, съобщи ДПА, като се позова на израелската телевизия "Ченъл 1". Бившият израелски президент вероятно ще бъде погребан в петък.

Почина нобеловият лауреат за мир Шимон Перес
netinfo

Източник: БТА