Свещеник написал 95 донесения до ЩАЗИ за бъдещия папа Бенедикт XVI
Свещеник написал 95 донесения до ЩАЗИ за бъдещия папа Бенедикт XVI / снимка: Reuters

Източногерманската тайна служба ЩАЗИ е поставила задача на католически свещеник да събира сведения за Йозеф Рацингер, съобщиха италиански медии, които се позовават на германски източници, информира БТА.

След ръкополагането му за свещеник през 1951 година Йозеф Рацингер започва академична кариера. През периода 1963-1966 година преподава фундаментална и догматична теология в университета в Мюнстер, в провинция Северен Рейн-Вестфалия, която се намира във федералната част на разделената по онова време Германия.

ЩАЗИ вербува местния католически свещеник Йозеф Фринд и му поставя задачата да събира сведения за бъдещия кардинал и папа Бенедикт XVI. Предполага се, че източногерманската тайна служба е използвала като мотив стремежа на отец Фринд да осигури някоя привилегия за сестра си, която живее в комунистическата Източна Германия. Другият вероятен мотив за вербовка е пристрастеността на свещеника към алкохола.

Отец Фринд получава агентурния псевдоним "Ерих Ной" и написва 95 донесения до ЩАЗИ за блесналия със способностите си млад теолог Йозеф Рацингер. Не е ясно дали тези донесения все още се съхраняват в архивите и кога ще бъдат огласени, а за свещеника агент е известно само, че е починал на 81-годишна възраст.